Naam: Stef Blok

Partij: VVD

Functie: Minister van Wonen en Rijksdienst

Geboortedatum: 10 december 1964

Geboorteplaats: Emmeloord

Stef Blok is al jaren actief in de politiek. Hij kiest jong voor de VVD en heeft allerlei functies. Zo is hij gemeenteraadslid en fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Blok staat bekend als een rechtlijnig cijferaar en een stevig debater. Hij wordt geprezen om zijn dossierkennis. In zijn vrije tijd doet hij graag aan sport.

Als Stef Blok minister wordt, heeft hij al een lange politieke carrière achter de rug. Hij kiest op zijn achttiende voor de VVD. Hij is onder meer fractievoorzitter in de gemeenteraad van Nieuwkoop en vanaf 1998 Tweede Kamerlid. Na de formatie van het kabinet-Rutte I wordt hij fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

Blok, die bedrijfskunde heeft gestudeerd, werkt eerst in de bankwereld, onder meer als directeur van een filiaal van ABN Amro in Nieuwkoop. Op zijn 33ste komt hij in de Tweede Kamer. Hij bouwt daar een reputatie op als onverstoorbaar rekenaar. In de fractie is hij lange tijd woordvoerder financiën en sociale zaken.

Motivatie

Blok groeit op in Leiden als zoon van een ingenieur en een onderwijzeres. Hij wordt gedreven door het idee dat mensen iets van hun leven kunnen maken als ze de ruimte krijgen. Hij houdt van politici die problemen benoemen en oplossingen aandragen. Als in de VVD na de publicatie van het regeerakkoord een discussie oplaait over de inkomensafhankelijke zorgpremie, stuurt hij een mail aan kritische leden om de maatregel uit te leggen.

Blok woont in Den Haag, is getrouwd en heeft een zoon. Hij doet onder meer aan hardlopen en roeien.

Integratie

In 2004 is Blok voorzitter van een parlementaire commissie die het integratiebeleid onderzoekt. Een van zijn conclusies is dat er weinig deugde van het beleid, maar dat de integratie van veel allochtonen is geslaagd. Het rapport levert hem eerst veel kritiek op, onder meer van zijn eigen VVD, die hem naïef noemt. Maar uiteindelijk neemt de Kamer de meeste bevindingen over en Blok krijgt veel lof voor de manier waarop hij het rapport verdedigt.

Bij de verkiezingen van 2010 en 2012 is hij campagneleider van de VVD. In een interview noemt hij zichzelf een tegenpool van Mark Rutte, met wie hij misschien wel daardoor een klik heeft. Volgens Blok is Mark een mensenmens en is hijzelf meer van de inhoud en analyse. Blok heeft weinig met incidentenpolitiek. Wat er gebeurt bij een individueel verpleeghuis, dat vindt hij niets voor de Kamer.

STER reclame