Formateur Rutte begint vanochtend met zijn gesprekken met de kandidaat-bewindspersonen. Zijn eerste gesprek is met Lodewijk Asscher, de beoogde PvdA-vicepremier.

De voormalige Amsterdamse wethouder wordt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarna is VVD'er Stef Blok aan de beurt om te praten over zijn nieuwe baan als minister voor Wonen en Rijksdienst.

In het kabinet-Rutte II komen 13 ministers en 7 staatssecretarissen. Vóór de beëdiging van de ministersploeg aanstaande maandag moet formateur Rutte iedereen gesproken hebben. De gesprekken gaan onder meer over de nieuwe ministerspost, maar Rutte moet ook goed bekijken of ministers niets op hun kerfstok hebben of dat er sprake is van conflicterende belangen.

Verzwegen

In het verleden is het wel eens voorgekomen dat een formateur zijn ploeg zo snel rond wilde krijgen, dat in het gesprek niet alles aan bod kwam. Ook hebben bewindspersonen wel eens kwesties verzwegen, zoals een bijbaan of een jeugdverleden bij het regime-Bouterse. Om die reden moest staatssecretaris Bijlhout (LPF) in 2002 al direct weer aftreden.

STER reclame