Het regeerakkoord biedt eindelijk helderheid over de toekomst van de woningmarkt, zeggen de Vereniging Eigen Huis en de makelaarsvereniging NVM. Hoewel ze niet met alle maatregelen gelukkig zijn, zijn ze wel blij met die duidelijkheid.

Ook de komst van een aparte minister voor Wonen en Rijksdienst valt in goede aarde. ''Het geeft het belang aan dat het kabinet hecht aan de woningmarkt'', zegt voorzitter Ger Hukker van de NVM.

In het regeerakkoord van VVD en PvdA staat dat de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt, ook voor bestaande gevallen. Vanaf 2014 wordt de maximale aftrek elk jaar met een half procent verminderd.

Starters

Lenen wordt voor starters op de woningmarkt gunstiger, maar door de verplichting om de lening af te lossen is het nog de vraag wat het hun oplevert. Volgens Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis komt de rekening nu bij de starters te liggen. ''De duidelijkheid is nog geen verbetering'', zegt hij.

De verplichting om nieuwe hypotheken af te lossen, leidt tot een tweedeling op de woningmarkt, vindt André de La Porte. Hij vraagt zich af of het onderscheid tussen bestaande en nieuwe hypotheken juridisch wel stand houdt.

Goed begin

Hukker spreekt van een goed begin, maar er zullen volgens hem morgen niet meteen lange rijen voor de makelaarskantoren staan. De banken zijn nog steeds voorzichtig met het uitlenen van geld en het nieuwe regeerakkoord heeft ook consequenties voor de koopkracht.

In de huursector komt meer marktwerking en worden scheefwoners (met een inkomen van meer dan 43.000 euro in een goedkope sociale huurwoning) fors aangepakt. Voor huurders met lagere inkomens blijft de huurtoeslag bestaan. Voor huurders met een inkomen tot 33.000 euro gaat de huur omhoog met 1,5 procent plus inflatie. Tussen de 33.000 en 43.000 stijgen de huren met 2,5 procent, plus inflatie, en boven de 43.000 gaan ze met 6,5 procent omhoog, plus inflatie.

Onevenwichtige aanpak

Voorzitter Marc Calon van Aedes, de belangenorganisatie van woningcorporaties, noemt dat een onevenwichtige aanpak. De extra huuropbrengsten van corporaties komen niet terecht in de woningmarkt, maar vloeien direct naar de schatkist. Calon zegt dat dat geld juist hard nodig is om te investeren in nieuwe huizen. ''Waar moeten anders die huurders heen die moeten doorstromen?''

Het kabinet heeft ook besloten dat de corporaties onder verscherpt toezicht van de gemeenten komen te staan. Verder moeten de corporaties hun takenpakket terugbrengen tot de kern: bouwen, verhuren en beheren van sociale huurwoningen.

STER reclame