Burgemeester Bloomberg van New York verwacht dat driekwart miljoen New Yorkers de komende dagen zonder elektriciteit blijven zitten. De stroomvoorziening is op zijn vroegst pas over twee of drie dagen hersteld, en mogelijk duurt het nog langer. "De schade is enorm."

Bloomberg noemde het herstellen van de stroom en het weer op gang brengen van het openbaar vervoer de twee grootste uitdagingen, nu de orkaan Sandy is weggetrokken.

Ziekenhuizen

Veel metrotunnels staan onder water. Bloomberg kon niet zeggen wanneer de metro's weer gaan rijden. Hij sprak de hoop uit dat de wegen morgen vrijgemaakt zijn, zodat bussen kunnen rijden. Taxichauffeurs mogen in New York, als uitzondering, ook stoppen voor passagiers als ze al mensen vervoeren.

Ook ziekenhuizen in de miljoenenstad kampen met grote problemen. Sommige zijn dicht, andere zijn deels ontruimd en weer andere functioneren met noodaggregaten. Scholen zijn ook dicht, en blijven ook morgen gesloten, zei de burgemeester. De drie grote luchthavens van New York zijn ook niet in gebruik: de start- en landingsbanen staan blank.

Huizen afgebrand

In New York City zijn zeker tien mensen omgekomen door de storm. Bloomberg verwacht dat het dodental nog stijgt. In Breezy Point, een district in de wijk Queens, zijn tachtig huizen afgebrand.

Bloomberg deed een beroep op New Yorkers om zoveel mogelijk van straat te blijven, zodat hulp- en opruimdiensten hun werk kunnen doen.

Marathon

De marathon van New York, die gepland staat voor aanstaande zondag, gaat gewoon door. Dat laat de organisatie weten in een verklaring. "We hebben bijzonder veel geluk dat de marathon niet vandaag is.

De tijd staat aan onze kant", zegt een woordvoerder van de organisatie. Aan het evenement doen ongeveer 50.000 hardlopers mee, onder wie honderden Nederlanders.

STER reclame