Een rechtbank in Rwanda heeft acht jaar cel opgelegd aan de oppositieleidster Victoire Ingabire, die jarenlang in Nederland woonde. Ze is schuldig bevonden aan terrorisme en het ontkennen van genocide. Een andere, zwaardere aanklacht werd verworpen.

Ingabire woonde 17 jaar in Nederland en ging in 2010 terug naar Rwanda om mee te doen aan de presidentsverkiezingen. Ze werd direct opgepakt, onder meer op verdenking van financiële steun aan Hutu-rebellen in het buurland Congo. Dat zouden veelal daders zijn van de genocide in 1994. Toen werden in Rwanda in drie maanden tijd 800.000 mensen gedood, overwegend Tutsi's.

Politiek proces

Volgens Ingabire was het een politiek proces. De Rwandese president Kagame, die Tutsi is, zou met haar willen afrekenen omdat ze Hutu is. Maar Ingabire wil naar eigen zeggen met haar partij juist verzoening brengen tussen beide groepen.

Het vonnis van acht jaar cel is volgens waarnemers verrassend laag. Ingabires advocaat vreesde voor levenslang. De rechtbank achtte de politica echter wel schuldig aan het ontkennen van genocide, maar niet aan het aanwakkeren ervan.

STER reclame