NOS NieuwsAangepast

Dijkdoorbraak VS door Sandy

In de Amerikaanse staat New Jersey zijn drie dorpen overstroomd nadat een dijk was doorgebroken onder het geweld van de storm Sandy. Volgens de autoriteiten zijn er geen berichten over doden.

De getroffen dorpen zijn Moonachie, Little Ferry en Carlstadt. Volgens de politie zijn ongeveer 2000 mensen getroffen, van wie er honderden moeten worden geëvacueerd. Het water staat in een groot deel van het gebied ruim anderhalve meter hoog. Reddingswerkers nemen op hoe groot de schade is.

Sandy kwam rond 01.00 uur Nederlandse tijd boven het Amerikaanse vasteland en heeft sindsdien een spoor van vernieling aangericht. De omvang van de schade is waarschijnlijk pas duidelijk zodra het in de VS licht wordt.

Dertien doden

Tot dusverre zijn er dertien doden geteld, vooral langs de Amerikaanse oostkust. Ruim zes miljoen Amerikanen zitten zonder stroom. Onder meer New York is zwaar getroffen. In het stadsdeel Queens legde een brand zeker vijftig huizen in de as.

Sandy heeft een groot deel van het openbare leven aan de oostkust lamgelegd. Winkels zijn dicht, in New York rijden geen metro's en het vliegverkeer van en naar het oosten van de VS ligt nagenoeg stil. Volgens de luchtvaartautoriteiten zijn gisteren en vandaag ruim 13.500 vluchten geschrapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl