Bram Moszkowicz had graag in het begin van de vorige eeuw in Chicago geleefd. "Het gangstertijdperk, de pakken, de stijl, prachtig", zei hij in 2001 tegen Esquire.

De uitspraak tekent Moszkowicz, die ook als strafpleiter het avontuur niet uit de weg ging. Hij verdedigde onder anderen Desi Bouterse, Cor van Hout, Willem Holleeder, Geert Wilders en Patty Brard.

Moszkowicz werd in 1960 in Maastricht geboren als jongste zoon van advocaat Max Moszkowicz, die ook landelijk bekend was. Moszkowicz jr zegt veel geleerd te hebben van de pleidooien van zijn vader.

Boetes

De jonge Bram studeerde rechten in Amsterdam, met als specialisatie Anglo-Amerikaans recht. Hij viel meer op door zijn ijver dan door briljantheid. "Ze noemden me vroeger op school een ' kakkertje'."

Bram had tot mei van dit jaar een advocatenkantoor met zijn broer Max. De maatschap werd ontbonden, nadat er moeilijkheden waren ontstaan. De familie zei dat Bram uit de zaak was gestapt in verband met zijn nevenwerkzaamheden.

De maatschap van de broers kwam twee jaar geleden in aanvaring met de Belastingdienst. Er werd hypothecair beslag gelegd op het pand van Bram in Amsterdam. Gisteren werd bekend dat Moszkowicz en de Belastingdienst een schikking hebben getroffen over de boetes die hem waren opgelegd.

Dansvloer

Moszkowicz staat bekend als een flamboyante man, die de media en bekendheid niet schuwt. Omstreden waren beelden van zijn amicale danspartij in Paramaribo, waarbij ook Desi Bouterse op de dansvloer stond.

Bram Moszkowicz is geregeld te zien als misdaaddeskundige in RTL Boulevard. Hij presenteerde in 2005 een tv-programma bij de AVRO, waar jonge advocaten streden om de titel De Nieuwe Moszkowicz.

De gewezen advocaat noemde zichzelf in Opzij een man van zwart of wit. "Grijs bestaat niet in mijn leven."

Deze week is het meer zwart dan wit. De schikking die hij gisteren met de fiscus trof, betekent een forse financiële aderlating voor Moszkowicz. Voordat hij vandaag uit zijn ambt werd gezet, kwam het nieuws naar buiten dat ook aan zijn relatie een einde is gekomen. Bram en presentatrice Eva Jinek hebben besloten uit elkaar te gaan.

STER reclame