De Vereniging van Strafrechtadvocaten heeft geschokt gereageerd op de beslissing van de Raad van Discipline om Bram Moszkowicz uit zijn ambt te zetten.

Volgens Geertjan van Oosten, bestuurslid van de vereniging, is het een zeer zwaar vonnis voor een getalenteerd en markant advocaat als Moszkowicz.

Van Oosten noemt het vonnis geen goede zaak voor het aanzien van de advocatuur in Nederland. Hij gelooft niet dat de zaak een persoonlijke vete was van de deken van de Orde van Advocaten, zoals Moszkowicz in de media heeft gesuggereerd.

Niet onverwacht

Advocaat Gerard Spong noemt de uitspraak een buitengewoon zware en zeer pijnlijke sanctie die zelden wordt toegepast.

Desondanks zegt Spong dat de uitspraak van de Raad van Discipline niet onverwacht komt. Volgens Spong heeft dat onder meer te maken met de "proceshouding" van Moszkowicz in deze zaak. "Door niet te verschijnen en door na een zitting zich in de pers te roeren, heeft Moszkowicz kwaad bloed gezet bij de Raad van Discipline."

Sommige cliënten van Moszkowicz klaagden dat ze veel meer contant hadden betaald dan op een verstrekte kwitantie stond. Dat punt telde het zwaarst in de beslissing van de Raad, denkt Spong. "Je zou verwachten dat hij zijn financiële huishouding op orde zou hebben. Daar schakel je toch een boekhouder voor in?", aldus de advocaat.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders, die vorig jaar nog werd verdedigd door Moszkowicz reageerde via Twitter. Volgens Wilders is Moszkowicz voor hem persoonlijk de beste advocaat van Nederland en verandert de uitspraak van de Raad van Discipline daar niets aan.

STER reclame