NOS NieuwsAangepast

'Washington is nu spookstad'

Door Jacqueline Eckmann

Het weer in Washington DC lijkt vooralsnog op een regenachtige Hollandse herfstdag, behalve dat het extreem rustig is op straat. Er rijden nauwelijks auto's en er lopen al helemaal geen voetgangers. De restaurants in de straat zijn gesloten.

Dit beeld gaat op voor de meeste steden aan de noord-oostkust van de Verenigde Staten. Alle overheidsgebouwen zijn daar vandaag en morgen gesloten. De scholen zijn dicht, het openbaar vervoer is stilgelegd en veel bedrijven hebben werknemers opgeroepen thuis te werken.

Krachtiger dan Irene

Vorig jaar juli was het de orkaan Irene die het openbare leven van New York volledig platlegde. Grote delen van Manhattan werden uit voorzorg geëvacueerd. De schade die Irene toebracht viel voor New York uiteindelijk enorm mee. De orkaan hield vooral huis in de staten ten noorden van New York.

Maar als we de weersverwachtingen moeten geloven is Sandy veel krachtiger en de reikwijdte vele malen groter. Sandy zal de oostkust pas in de avond bereiken maar volgens de eerste reacties van kustbewoners zijn de voorspellingen terecht. Maandagmiddag hebben de grote golven al veel schade toegebracht aan de kust en zitten 67.000 huizen al zonder stroom.

'Verkiezingen kunnen wachten'

President Obama heeft zijn campagne tijdelijk stopgezet. De komende dagen zal hij zijn handen vol hebben aan Sandy. "De verkiezingen kunnen wel even wachten", liet hij in een korte persverklaring weten. "Ik maak mij vooral zorgen om de families en de hulpverleners en de gevolgen voor de economie."

De president drukte de bewoners vooral op het hart de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen en rekening te houden met langdurige stroomstoringen. "Wat als de stroom in de grote steden tijdens de verkiezingen nog steeds niet werkt? Kan Obama dan de verkiezingen uitstellen?", vroeg een bewoner. Daar kon de woordvoerder van het Witte Huis nog geen antwoord geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl