NOS WielrennenAangepast

De Jongh geeft epo-gebruik toe

Steven de Jongh heeft toegegeven in zijn carrière als wielrenner doping te hebben gebruikt.

Het was de reden waarom hij na drie seizoenen als ploegleider is vertrokken bij Team Sky.

Team Sky kondigde onlangs aan dat alle medewerkers een contract moeten tekenen waarin zij aangeven of zij zich ooit met doping hebben ingelaten. De Jongh liet daarop weten doping gebruikt te hebben.

Epo

Inmiddels heeft De Jongh verklaard tussen 1998 en 2000 als "jonge coureur" enkele malen epo te hebben gebruikt. "Er was makkelijk aan te komen en ik wist dat het niet op te sporen was." De oud-renner benadrukt dat niemand hem tot het gebruik aanzette, maar dat het zijn eigen keuze was. "Ik ben ermee gestopt, omdat ik niet langer mijn gezondheid op het spel wilde zetten."

De Jongh reed van 1995 tot en met 1999 bij de TVM-ploeg en behoorde tot de renners, die in de Tour van 1998 de ronde voortijdig verliet na beschuldigingen van epo-gebruik. Hij reed vervolgens zes jaar voor Rabobank en vier jaar voor Quick-Step. Aansluitend, in 2010, trad de Noord-Hollander bij Sky in dienst als ploegleider.

"Respect"

"We twijfelen niet aan de manier waarop Steven voor ons werkte en aan zijn benadering van het wielrennen. Hij was de afgelopen drie jaar een zeer gewaardeerde ploegleider en collega", aldus teambaas Dave Brailsford in een persverklaring.

"Steven verdient respect voor de moed die hij heeft getoond door eerlijk te zijn over het verleden. Wij zullen ons best doen hem te steunen. We wensen hem het allerbeste toe bij de volgende stap in zijn loopbaan."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl