Schrijver Bernlef overleden

Aangepast

De schrijver Bernlef is overleden. Hij is 75 jaar geworden. Bernlef brak in 1984 bij het grote publiek door met de roman 'Hersenschimmen'. Van het boek, dat gaat over een relatie die eindigt door dementie, zijn in Nederland en Vlaanderen een miljoen exemplaren verkocht.

'Hersenschimmen' is ook uitgegeven in tien andere talen, en verfilmd.

Prijzen

Voor het boek 'Publiek Geheim' (1987) kreeg Bernlef de AKO Literatuurprijs. Ook won hij onder meer de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooft-prijs. Die laatste prijs kreeg hij voor zijn poëzie.

In 2008 schreef Bernlef het boekenweekgeschenk, 'De pianoman'. Onlangs verschenen nog de verhalenbundel 'Help me herinneren' en zijn verzamelde poëzie, 'Voorgoed'.

Hendrik Jan Marsman

Bernlef vertaalde in de jaren zestig werk van Zweedse dichters en schrijvers. In die periode was hij ook recensent voor onder andere De Groene Amsterdammer, Het Parool en De Haagse Post.

Bernlef werd geboren als Hendrik Jan Marsman. Hij is na een kort ziekbed overleden in Amsterdam. Uitgeverij Querido zegt een geweldig schrijver en een lieve vriend te verliezen, die meedacht en jonge schrijvers hielp en adviseerde.

STER Reclame