NOS NieuwsAangepast

Alcohol+tabak duurder, wietpas weg

Alcohol en tabak worden duurder. Buiten de al voor 2013 aangekondigde verhogingen gaat de accijns op bier, wijn, sherry en port in 2014 met 14 procent omhoog en voor gedestilleerd met 5 procent. De accijns op sigaretten en shag stijgt in 2014 met 9 cent. Dat staat in het nieuwe regeerakkoord. De minimumleeftijd voor de verstrekking van alcohol gaat naar 18 jaar. Die maatregel gaat gepaard met intensieve voorlichting en handhaving.

Wietpas weg

De wietpas verdwijnt, maar klanten van coffeeshops moeten straks wel bewijzen dat ze in Nederland wonen. Klanten moeten straks een identiteitsbewijs of verblijfsvergunning, samen met een uittreksel uit het bevolkingsregister kunnen tonen.

De handhaving van de regels moet volgens de VVD en PvdA in overleg met de gemeenten gebeuren. In het akkoord is niet uitgewerkt of dat betekent dat bijvoorbeeld Amsterdam een uitzondering voor toeristen mag maken.

Illegale straathandel

Het nieuwe kabinet wil verder dat drugstoerisme en illegale straathandel hard wordt aangepakt. Bovendien worden de werkzame stoffen in softdrugs aan een maximum gebonden. Dat betekent in de praktijk dat het THC-gehalte in wiet wordt beperkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl