De parlementsverkiezingen in Oekraïne zijn niet eerlijk verlopen en betekenen feitelijk een democratische teruggang. Dat is de conclusie van de internationale waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Volgens de voorlopige uitslagen wint de Regiopartij van president Janoekovitsj de verkiezingen. De Regiopartij staat op 36 procent van de stemmen. De oppositiecoalitie van oud-premier Timosjenko staat tweede, met 21 procent.

De verkiezingswaarnemers wijzen erop dat Janoekovitsj' partij de beschikking had over overheidsgeld om campagne te voeren. Verder is onduidelijk hoe partijen aan hun geld zijn gekomen en was de media-aandacht niet eerlijk verdeeld. "Het speelveld was niet gelijk", concludeert de OVSE-missie.

Teruggang

Sommige gebeurtenissen in de aanloop naar de verkiezingen van zondag betekenen een democratische teruggang in vergelijking met eerdere verkiezingen, staat in het rapport van de OVSE. Daarmee verwijst de organisatie naar de verkiezingen van februari 2010, die wel als eerlijk werden bestempeld.

STER reclame