NOS NieuwsAangepast

New York legt ov stil voor orkaan

Het openbaar vervoer in New York wordt om 19.00 uur lokale tijd stilgelegd als voorbereiding op de komst van de orkaan Sandy. Dat heeft gouverneur Cuomo van de staat New York bekendgemaakt. Ook in de stad Philadelphia wordt het openbaar vervoer stilgelegd.

Sandy trekt nu over de Atlantische Oceaan in de richting van de Amerikaanse oostkust. Naar verwachting gaat de orkaan morgen aan land, ergens tussen de steden Washington en Boston.

Meteorologen houden er rekening mee dat Sandy de zwaarste storm in jaren wordt. Meer dan 60.000 militairen staan klaar om noodhulp te verlenen.

Overstroming

Cuomo zegt dat het niet veilig is om treinen en bussen te laten rijden bij zulke harde wind. Ook wordt gevreesd voor overstroming van het metrostelsel.

Het is niet duidelijk hoe lang het openbaar vervoer in New York wordt onderbroken. De gouverneur gaat ervan uit dat de dienstregeling twaalf uur nadat de storm is overgetrokken, kan worden hervat.

Ook het luchtverkeer ondervindt grote hinder van de orkaan. Vandaag zijn al ruim 700 vluchten geschrapt; morgen worden bijna 2500 vluchten geannuleerd. Ook vluchten van Europa naar de VS zijn getroffen. Twee vluchten van KLM naar New York gaan morgen niet door; ook een vlucht naar Washington is geschrapt.

Campagne

Met het oog op de komst van Sandy heeft burgemeester Bloomberg inwoners van New York opgeroepen om levensmiddelen in te slaan en gevaarlijke plaatsen, zoals parken, te mijden.

Vanwege de dreiging zijn een aantal campagnebijeenkomsten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen afgelast. De Republikeinse kandidaat Romney zou vanavond een toespraak houden in Virginia. Die gaat niet door. Ook president Obama heeft een bijeenkomst in Virginia afgelast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl