NOS NieuwsAangepast

Tien jaar Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren viert vandaag het tienjarig bestaan. In Apeldoorn is een feestelijke bijeenkomst, en ter gelegenheid van het jubileum is een film gemaakt.

Filmmaker Joost de Haas maakte de documentaire De Haas in de Marathon. Met die titel wordt bedoeld dat de dierenpartij als voorloper fungeert in de strijd voor dierenrechten en een betere behandeling van dieren. De partij streeft niet naar politieke macht maar wil door te getuigen van zijn standpunten invloed uitoefenen.

Dieronvriendelijk beleid

De Partij voor de Dieren werd op 28 oktober 2002 opgericht uit onvrede over het volgens de partij dieronvriendelijke beleid van het kabinet-Balkenende. De partij achtte vooral het CDA hiervoor verantwoordelijk, maar vond ook dat de meest diervriendelijke partij, GroenLinks, te weinig prioriteit gaf aan dierenwelzijn en dierenrechten.

De Partij voor de Dieren kwam in 2006 in de Tweede Kamer en heeft sinds die tijd steeds twee zetels gehad. Oprichter Marianne Thieme is al tien jaar politiek leider. Ze werkte bij Bont voor Dieren en was een tijd directeur van Wakker Dier.

Adam en Eva

Thieme kwam in 2007 in opspraak door haar lidmaatschap van het fundamenteel-christelijke kerkgenootschap van de Zevendedagsadventisten en door uitspraken die daarmee verband hielden. Zo zei ze dat Adam en Eva vegetariërs waren.

De Partij voor de Dieren heeft ruim 12.000 leden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl