Het CDA heeft het forse verlies bij de laatste verkiezingen helemaal aan zichzelf te wijten. Dat concludeert de commissie-Rombouts die de nederlaag heeft onderzocht. Hij maakte zijn harde conclusies tijdens het CDA-congres bekend.

Volgens Rombouts is de grote nederlaag, waarbij de partij van 21 naar 13 zetels terugging, te wijten aan drie O's: de Onduidelijkheid bij kiezers waar het CDA voor staat, de Onenigheid en het "gedoe" binnen de partij en de Onbekendheid van de lijsttrekker en de kandidaat-Kamerleden.

De onbekendheid van de gezichten is volgens Rombouts niet de "primaire oorzaak". Hij riep de leden dan ook op om volledig achter CDA-leider Buma en CDA-voorzitter Peetoom te gaan staan.

Peetoom

Volgens Rombouts heeft het CDA decennialang met links en rechts geregeerd en veel compromissen gesloten. Daardoor is de partij "flets, vlak, kleurloos en niet onderscheidend" geworden.

"Voor de kiezer was het onduidelijk waar het CDA voor stond en wij herkenden elkaar niet meer in de gemeenschappelijke waarden die ons binden, in elkaars redenaties, op belangrijke momenten dat we beslissingen moesten maken. We stonden niet langer sterk en dan moet je niet verwachten dat mensen je steunen", aldus de burgemeester van Den Bosch die leiding gaf aan de zevenkoppige evaluatiecommissie.

Gedoe

Het "gedoe" binnen de partij is een hoofdoorzaak dat er volgens de commissie verdeeldheid ontstond. Zo was er onenigheid over de samenwerking met de PVV, over de discussie of Mauro wel of niet terug moest naar Angola en in de discussie over de Hedwigepolder.

Rombouts haalde in zijn speech fel uit naar de "mastodonten" van de partij die deze onenigheid volgens hem hebben aangewakkerd en in stand hebben gehouden. Ten tijde van het vorige kabinet leverden prominenten als Lubbers, Wijffels en Hirsch Ballin kritiek op de koers van de partij.

Mastodonten

Rombouts noemde geen namen maar zei wel dat CDA-prominenten mensen "beschadigd hebben". De uitspraken die ze gedaan hebben waren volgens hem "funest" voor de partij. Rombouts zegt dat het niet erg is dat mensen het op de inhoud oneens zijn, maar de leden en de kiezers moeten volgens hem wel duidelijkheid over de koers van de partij hebben.

Rombouts merkte fijntjes op dat deze "mastodonten" zich flink hebben laten horen maar dat hij ze, nu het er echt op aan komt en er over de koers gesproken moet worden, niet op de eerste rij ziet zitten.

"De partij moet nu de gemeenschappelijke waarden herstellen. Dat kost veel tijd en zal een tocht door de woestijn zijn", aldus Rombouts. Hij verwacht dat dit meer een kwestie is van jaren, dan van maanden.

Het CDA-congres is hervat en weer live te volgen via Politiek 24.

STER reclame