CDA-leden bespreken tijdens hun najaarscongres in Rotterdam de oorzaken van het stemmenverlies bij de verkiezingen van afgelopen september. De christendemocraten gingen toen van 21 naar 13 zetels in de Tweede Kamer.

Een zevenkoppige commissie onder leiding van burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch heeft onderzoek gedaan naar de achtergronden van deze tweede verkiezingsnederlaag op rij van het CDA. Rombouts presenteert vanmorgen zijn bevindingen aan het CDA-congres.

Peetoom

De commissie keek onder meer naar de lijsttrekkerverkiezingen (een primeur voor het CDA), de samenstelling van de kandidatenlijst en de aanpak van de campagne. Daarbij wordt ook de inzet van partijvoorzitter Ruth Peetoom onder de loep genomen, maar ingewijden verwachten niet dat zij het veld moet ruimen.

Het CDA vormde met de VVD tot april een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV. Vooral de samenwerking met de partij van Geert Wilders stuitte op veel weerstand binnen de partij. Na de val van het kabinet sloot het CDA een nieuwe samenwerking met Wilders uit.

STER reclame