In Congo is de beroemde gynaecoloog Denis Mukwege gisteren ternauwernood aan een moordaanslag ontsnapt. Vier onbekende mannen drongen zijn woonhuis in Bukavu binnen en schoten zijn bewaker dood.

Mukwege heeft een ziekenhuis opgericht in Bukavu en duizenden verkrachte vrouwen en kinderen geholpen. Volgens hem is verkrachting een oorlogswapen. Mukwege heeft meerdere prijzen gekregen voor de manier waarop hij het probleem rond verkrachtingen op de kaart heeft gezet, onder meer de Mensenrechtenprijs van de Verenigde Naties.

In afwachting van Mukwege's thuiskomst hielden de schutters zijn twee tienerdochters en een huisvriend onder schot. Toen hij thuiskwam, begon zijn bewaker te schreeuwen om hem te waarschuwen.

Vermoorden

De schutters richtten zich op de bewaker en schoten hem dood. Ook Mukwege werd beschoten maar bleef ongedeerd. De aanvallers vluchtten in Mukwege's auto. Tegen de BBC zei de gynaecoloog dat de aanvallers niet om geld vroegen. "Ze wilden me vermoorden", zegt de arts.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de aanslag in een verklaring scherp veroordeeld. De VN-chef is verontwaardigd en wil dat de Congolese regering de veiligheid van de arts en diens familie garandeert. Met zijn "buitengewoon en heroïsch werk" heeft Mukwege volgens Ban de levens van tienduizenden Congolezen gered.

STER reclame