Hoge hakken, echte... pijn

Aangepast op

Soepel op hoge hakken lopen is niet iedereen gegund en dat is niet gek: het is ├ęcht slecht voor je. Dat hebben wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen ontdekt. Hoe hoger de hak, hoe slechter, zeggen ze.

Als je altijd op hoge hakken loopt, heb je te veel druk op je voorvoet. Dat leidt tot pijn en slijtage, met name als je ouder wordt. Op oudere leeftijd nemen de zachte weefsels af in dikte, waardoor die minder goed de schokken dempen. Volgens de onderzoekers krijgen vrouwen die veel op hakken lopen na hun 50ste veel last van pijn.

Het hoogteverschil is dus de boosdoener. Pumps met hoge hakken en een plateauzool aan de voorkant zijn al iets beter. Maar er zijn meer problemen: door het model van de schoen groeien je tenen naar binnen en je kuitspier wordt korter, waardoor je slechter loopt zonder hakken.

Naaldhakken

De wetenschappers onderzochten dat met metingen op krachtplaten. "We keken naar de afwikkeling van de voet op krachtplaten bij verschillende soorten schoenen", zegt Bert Otten, hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Echt funest zijn naaldhakken, omdat je daarmee ook weinig sturing hebt.

Is er ook nog iets positiefs te melden? Als je regelmatig sport, waardoor je veel rekt en strekt, heb je die problemen minder. "En afwisseling is sowsieo goed", stelt Otten.

Otten aan het woord:

Door: Helen