NOS NieuwsAangepast

Burgemeester weg om declaraties

De burgemeester van Lingewaard (bij Arnhem) stapt op vanwege onterecht ingediende declaraties. In een verklaring (.pdf) schrijft hij dat er een vertrouwensbreuk is ontstaan tussen hem en zijn wethouders en de gemeenteraad.

De gemeenteraad verwijt burgemeester Harry de Vries (CDA) dat hij declaraties heeft ingediend waarop hij geen recht heeft. In een aantal declaraties van de burgemeester zaten "evidente fouten", zei wethouder Louis Dolmans tijdens een persconferentie. "Het waren fouten van een geheel andere orde dan slordigheden", aldus de wethouder. Ook is volgens hem de burgemeester bij herhaling in de fout gegaan.

10 euro

Dolmans wilde geen voorbeelden geven of vertellen om wat voor bedragen het ging. "Als je fraudeert voor 10 euro, of je fraudeert voor 1000 euro; een fout is een fout", zei Dolmans. Hij benadrukte dat de burgemeester zelf besloten heeft op te stappen.

Er is een onderzoek gestart naar het declaratiegedrag van de burgemeester.

De burgemeester zegt dat hij alle ten onrechte gedeclareerde kosten zal terugbetalen. "Maar ik ben mij ervan bewust dat het om veel meer gaat dan om het terugbetalen van onterecht gedeclareerde reiskosten. Wat ik heb gedaan is fout en op geen enkele wijze goed te praten. Mijn handelen tast de geloofwaardigheid van mij als persoon aan en is tevens een inbreuk op de integriteit die men van een burgemeester mag verwachten."

Gezondheid

Verschillende partijen spraken al een tijdje schande van de in hun ogen veel te hoge en onterechte declaraties. Zo heeft de burgemeester volgens de lokale partij B06-L2000 in 2011 een reis naar een seminar in Rotterdam gedeclareerd, waar hij niet is geweest.

Volgens Harry de Vries speelt ook zijn gezondheid hem parten. Het valt hem daardoor "zwaar om voor de volle honderd procent dit belangrijke en verantwoordelijke ambt uit te oefenen." De Vries heeft zich ziek gemeld en dient op korte termijn zijn ontslagverzoek in bij de Kroon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl