NOS NieuwsAangepast

Auto in brand bij Ford in Genk

Een groepje boze werknemers van Ford in Genk heeft een auto in aanbouw in brand gestoken bij de ingang van de fabriek. Het vuur wordt brandend gehouden met pallethout.

Personeel praat er na over het nieuws van gisterochtend dat de fabriek wordt gesloten en 4500 mensen hun baan verliezen. Het grootste deel van hen komt volgend jaar al op straat te staan, in 2014 gaat de fabriek volledig dicht.

Woede

Volgens vakbondsman Patrick Wouters is de woede onder het personeel groot. De meeste arbeiders zitten momenteel drie weken thuis, omdat de fabriek vanwege de crisis tijdelijk stilligt. Wouters vreest de dag dat de werknemers weer aan het werk gaan. In het NOS Radio 1 Journaal vraagt hij zich af of het personeel zich dan wel kan beheersen. "We hebben gisteren de woede gezien bij de mensen en die woede zit heel hoog."

Een van de werknemers zegt tegen de VRT: "Wij zijn geen watjes. De vakbonden hebben haar op hun tanden. Ze gaan niet zomaar met ons blijven sollen."

Testbaan

In Lommel, zo'n 45 kilometer van Genk, heeft Ford-personeel de testbaan van het bedrijf geblokkeerd. Dat doen ze sinds vanochtend 6.00 uur en het is de bedoeling dat de actie 24 uur duurt. Naar eigen zeggen handelen ze uit solidariteit met het personeel in Genk. Bij de testbaan werken 350 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl