NOS NieuwsAangepast

Prijs voor meten fijnstof via iPhone

Een team van de Universiteit Leiden heeft de Academische Jaarprijs 2012 gewonnen voor een project waarbij fijnstof gemeten kan worden via de smartphone. Dat heeft de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie bekendgemaakt.

In het zogenoemde iSPEX-project gaat een onderzoeksteam volgend jaar tienduizend opzetstukjes verspreiden voor de iPhone 4(S) met bijbehorende app. Deelnemers in het hele land gaan dan in mei of juni het fijnstof in de lucht meten. De meetgegevens worden naar de centrale database gestuurd, waar het iSPEX-team de verzamelde meetgegevens analyseert. Op die manier wordt er een fijnstofkaart van Nederland gemaakt.

Ruimtevaart

De meettechniek is afkomstig uit de ruimtevaart en de sterrenkunde. Het project is het grootste 'citizen science' experiment ooit in Nederland en staat onder leiding van sterrenkundige Frank Snik. "Mensen zelf laten meten en zo laten bijdragen aan de wetenschap zien wij echt als de toekomst. Het is voor het eerst dat we de metingen niet zelf uitvoeren. Als het project slaagt dan gaan we er natuurlijk mee door."

De 100.000 euro die aan de Academische Jaarprijs is verbonden, wordt gebruikt om de opzetstukjes te produceren en te verspreiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl