18 ex-proefapen naar Menorca

Aangepast op

Stichting AAP brengt vandaag 18 apen naar het Spaanse eiland Menorca. De voormalige proefdieren gaan daar van hun 'pensioen' genieten in dierenpark Lloc de Menorca.

Ze krijgen op Menorca een grote binnen- en buitenruimte en kunnen overal klimmen en spelen.

Volgens directeur David van Gennep is het bijzonder dat zo'n grote groep in een keer wordt herplaatst. "Met apen van verschillende afkomst is het moeilijker om zo'n grote groep te vormen. Maar deze apen hadden van jongs af aan al als sociale groep gefunctioneerd en kunnen het uitstekend met elkaar vinden. Daarom was het mogelijk ze snel te herplaatsen."

Anticonceptiemiddelen

De groep van 18 vrouwelijke Java-apen is onderdeel van een grotere groep van 73 apen die eind vorig jaar overbodig werden bij geneesmiddelenfabrikant MSD in Oss. MSD gebruikte de apen als proefdieren voor anticonceptiemiddelen. De geneesmiddelenfabrikant stopt in Nederland met de ontwikkeling daarvan en daarom mochten de dieren met vervroegd pensioen.

Van de groep werden 36 dieren door AAP tijdelijk ondergebracht in de opvang in Almere en 37 konden terecht in de Spaanse opvang van de stichting. In Almere werd speciaal voor de grote groep een nieuw buitenverblijf gebouwd op een van de Apeneilanden. Hier konden de dieren vrijuit spelen en genieten van de zon en frisse lucht.

Dat was wel even wennen voor de apen, die hun hele leven hadden doorgebracht in een steriele omgeving zonder buitenverblijf. In eerste instantie durfden ze niet naar buiten. Pas nadat leidster Gemuk ('dapper' in het Indonesisch) haar eerste stapjes buiten had gezet, volgde de rest ook.

"Heel leven voor zich"

Stichting AAP is tevreden over de herplaatsing van de apen. "Ze hebben nog een heel leven voor zich. We zijn blij dat alle betrokkenen deze dieren een tweede kans en een goed pensioen gunnen".

Voor de 55 overige gepensioneerde apen, die in drie verschillende groepen leven, wordt nog naar permanente woonruimte gezocht.