NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Rampenexperts Italië stappen op

Vier Italiaanse rampendeskundigen dienen hun ontslag in. Ze vinden dat ze na de veroordeling van een aantal collega's hun werk niet meer goed kunnen doen.

De rechtbank gaf gisteren zes wetenschappers en een overheidsfunctionaris zes jaar cel, omdat ze de zware aardbeving in l'Aquila in 2009 niet zagen aankomen. Ook moeten ze een schadevergoeding van 9 miljoen euro betalen.

Onder degenen die ontslag nemen is Luciano Maiani, het hoofd van de Italiaanse overheidsinstantie die moet wijzen op gevaarlijke natuurverschijnselen. Maiani is ook jarenlang directeur geweest van het CERN in Genève. Hij zegt dat hij niet langer efficiënt kan werken "onder deze zware omstandigheden".

Onjuist beeld

Volgens de rechter hebben de veroordeelde wetenschappers een onjuist beeld geschetst van het risico op een zware aardbeving bij l'Aquila. Ze hadden gezegd dat er weinig gevaar was voor aardbevingen, maar een paar dagen later werd de regio getroffen door een beving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Ruim 300 mensen kwamen om het leven.

In Italiaanse media wordt gewezen op de gevolgen van de veroordeling. "Het verontrustende is dat geen wetenschapper straks meer wil meewerken aan een onderzoek, omdat ze zware straffen kunnen krijgen als ze niet in staat zijn een aardbeving te voorspellen", schrijft de krant Corriere della Sera.

Pervers vonnis

Het toonaangevende tijdschrift Nature spreekt van een pervers vonnis en belachelijke straffen. Het blad roept op tot protesten tegen de veroordelingen.

De zes wetenschappers en de overheidsfunctionaris zijn tegen de uitspraak in beroep gegaan.

STER reclame