NOS NieuwsAangepast

'Fotograaf van Auschwitz' overleden

Wilhelm Brasse, die tienduizenden foto's in Auschwitz heeft moeten maken, is in de Zuid-Poolse stad Zywiec op 94-jarige leeftijd overleden. Brasse werd eind 1940 naar Auschwitz gedeporteerd.

Daar werd hij tewerkgesteld bij de identificatiedienst. Hij had voor de oorlog gefotografeerd en sprak Duits. Hij heeft meer dan 50.000 foto's gemaakt van de gevangenen in het vernietigingskamp, vooral van mensen die aankwamen in het kamp. De nazi's wilden hun daden daar zorgvuldig documenteren.

Experimenten

Brasse moest ook aanwezig zijn bij de medische experimenten die kamparts Josef Mengele op mensen uitvoerde. Hij moest die op de camera vastleggen.

Brasse was van Oostenrijks-Poolse afkomst. Hij werd opgepakt bij de Duitse inval in Polen in 1939. Nadat hij was vrijgelaten, probeerde hij naar Hongarije te vluchten om zich aan te sluiten bij het Poolse leger in Frankrijk, maar opnieuw werd hij aangehouden.

Paar bewaard

De meeste foto's zijn na de oorlog vernietigd. Een aantal zijn bewaard gebleven. Ze zijn te zien in het museum van Auschwitz en in het Israëlische herinneringscentrum voor de holocaust Yad Vashem.

In 2005 maakte de Poolse televisie een documentaire over het leven van Brasse onder de titel 'De Portrettist'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl