NOS NieuwsAangepast

VVD stapt uit coalitie Roermond

De VVD stapt uit de coalitie van Roermond. Fractievoorzitter Dré Peters zei op een persconferentie dat de fractie solidair is met partijgenoot Jos van Rey, die gisteren stopte als wethouder en als lid van de Eerste Kamer. Door de reeks beschuldigingen aan het adres van Van Rey hebben burgers volgens Peters geen vertrouwen meer in de politiek.

Volgens Peters zijn de VVD-wethouders in Roermond de afgelopen maanden aangevallen op hun integriteit. "Dit heeft gisteravond geresulteerd in het opstappen van Van Rey. Ook daarna werd nog voortdurend gesuggereerd dat het bestuur van Roermond niet transparant functioneert", zei Peters. "Hierdoor wordt het de VVD onmogelijk gemaakt normaal te functioneren."

Emoties

VVD-wethouders Raja Moussaoui en Vincent Zwijnenberg namen op de persconferentie afscheid. Moussaoui was zichtbaar geëmotioneerd toen ze medewerkers bedankte voor hun inzet. Zwijnenberg noemde het een voorrecht om wethouder te zijn.

De VVD zat in Roermond in een coalitie met het CDA en de PvdA. De partij zegt 'constructief' oppositie te gaan voeren.

VVD'er Jos van Rey legde gisteren zijn politieke functies neer, nadat bekend was geworden dat hij vertrouwelijke informatie over een burgemeestersvacature had doorgespeeld aan een partijgenoot. Ook wordt hij beschuldigd van corruptie.

Afgeluisterd telefoongesprek

De beschuldigingen tegen Van Rey kwamen naar boven in een recherche-onderzoek naar corruptie. Hij zou als wethouder geld of goederen hebben aangenomen. Uit een afgeluisterd telefoongesprek kon worden opgemaakt dat hij zijn partijgenoot Ricardo Offermanns vragen doorspeelde die zouden worden gesteld bij zijn sollicitatie. Offermanns heeft zijn kandidatuur gisteren ingetrokken.

VVD-voorzitter Korthals noemde het moedig dat Van Rey is opgestapt. Hij wil verder niet speculeren over wat er precies is gebeurd. Hij benadrukte dat de verdere stappen van justitie moeten worden afgewacht. Korthals erkende wel dat de affaires rond Van Rey en de Noordhollandse ex-gedeputeerde Hooijmaijers de VVD schade toebrengen.

Ook VVD-leider Rutte zei dat het nooit goed is voor een partij om zo in het nieuws te zijn. Maar hij voegde eraan toe dat het recht nu zijn loop moet hebben.

De VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Hermans, zei dat niet alleen bestuurders integer moeten zijn, maar ook de partij: "Zolang Van Rey niet is veroordeeld en er geen bewijs is, blijven we achter Van Rey staan." Hermans begrijpt dat Van Rey is opgestapt uit de Senaat, omdat hij zijn handen vrij wil hebben om zich te verdedigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl