Koningin Beatrix heeft op paleis Noordeinde de Italiaanse president Giorgio Napolitano en zijn vrouw Clio ontvangen. De president is in Nederland voor een driedaags staatsbezoek.

Na het spelen van de volksliederen van Italië en Nederland inspecteerden Beatrix en de 87-jarige Napolitano de erewacht. Daarna was er een rustmoment voor de president en zijn vrouw, die in paleis Noordeinde logeren. Later vanmiddag heeft de president nog een ontmoeting met de Italiaanse gemeenschap in Nederland.

Staatsbanket

Vanavond biedt de koningin het presidentiële echtpaar een staatsbanket aan, waarbij ook prins Willem-Alexander, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven aanwezig zullen zijn.

De 87-jarige president doet het rustig aan bij zijn bezoek aan Nederland. Eerder dit jaar werd het staatsbezoek uitgesteld, vanwege de broze gezondheid van de president en de eurotop die hij in de gaten wilde houden.

André Kuipers

Het programma speelt zich voornamelijk af in Den Haag, met morgen een korte excursie naar Estec in Noordwijk. In het onderzoekscentrum van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zal hij onder andere de astronauten André Kuipers en Luca Parmitano ontmoeten. De president wordt vergezeld door koningin Beatrix en demissionair minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Voorafgaand aan het bezoek aan Estec spreekt de president in Den Haag met de Kamervoorzitters en demissionair premier Rutte en legt hij een krans bij de Erelijst van de gevallenen bij de entree van het Kamergebouw.

Concert

Morgenavond biedt president Napolitano de koningin een concert aan van de Italiaanse violist Uto Ughi, in Theater Diligentia in Den Haag. Ook daar zijn Willem-Alexander, Margriet en Pieter weer bij aanwezig.

Donderdagochtend eindigt het staatsbezoek met een afscheidsceremonie op Paleis Noordeinde.

STER reclame