De besprekingen tussen de VVD en de PvdA over de vorming van een nieuw kabinet zijn zo goed als klaar. De onderhandelaars verwachten dat ze eind deze week of begin volgende week een akkoord bekend maken. Dat bevestigen bronnen uit beide partijen aan de NOS.

Het eindresultaat gaat naar verwachting rond het komend weekeinde naar het Centraal Planbureau (CPB). Het planbureau rekent de plannen door op de financiële effecten. De onderhandelende partijen gaan ervan uit dat het CPB daar ongeveer een week voor nodig heeft.

Deelakkoord

De gesprekken tussen VVD en PvdA begonnen ruim vier weken geleden, onder leiding van de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA). Namens de VVD onderhandelen Mark Rutte en Stef Blok, namens de PvdA Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem.

Begin deze maand bereikten de partijen al een deelakkoord over afschaffing van de forensentaks en de langstudeerboete. Om dat te kunnen betalen, besloten ze onder meer om de belasting op verzekeringen te verhogen.

Een andere uitgelekte afspraak is de omzetting van de basisbeurs voor studenten in een leenstelsel. Verder zouden nieuwe ambtenaren van de burgelijke stand niet meer mogen weigeren om homoseksuelen te trouwen en zouden gemeenten de vrijheid moeten krijgen om zelf te beslissen of winkels op zondag open gaan.

STER reclame