NOS NieuwsAangepast

Twitter houdt studenten bij de les

Geruchten die zich verspreiden als een lopend vuurtje, dreigtweets die met veel gemak de wereld in worden gestuurd en de lang niet altijd zo sociale jeugd. Er wordt vaak met een boze vinger naar Twitter gewezen. Maar Christina Greenhow, professor aan de Michigan State University, laat zien dat het sociale medium ook een positieve bijdrage levert: volgens de professor zijn studenten die twitteren een stuk meer betrokken bij de les. Dat blijkt uit haar onderzoek Twitteracy: Tweeting as a New Literacy Practice.

In een klas waar iedereen Twitter heeft, merkt Greenhow dat de studenten veel beter meedoen dan de jongeren zonder het sociale netwerk. Niet alleen zijn de studenten meer bezig met de inhoud van het college, met de docent en de medeleerlingen, ook de cijfers schieten omhoog. "Ze zijn veel meer betrokken omdat ze het idee hebben met iets 'echts' bezig te zijn en dat ze niet zomaar leren om het leren."

Literaire oefening

De professor doet onderzoek naar het groeiend gebruik van Twitter onder studenten en ziet het vooral positief in. "Twitteren kun je zien als nieuwe literaire oefening", zegt Greenhow. "Twitter helpt studenten om op een sneller tempo kritisch na te denken en hun gedachtes bondig op te schrijven."

Korterlands

Ook Hans Bennis, directeur van het Meertens Instituut en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, vindt Twitter vooral een aanwinst. Eerder al onderzocht hij hoe dat nou eigenlijk werkt: schrijven in de nieuwe media. Het 'korterlands', afgekorte taal, is volgens Bennis gewoon een creatief proces. "We moeten het juist toejuichen dat jonge mensen schrijftaal zien als een eigen communicatiemiddel", zegt hij.

De hoogleraar denkt dat docenten er juist goed aan zouden doen door in te spelen op de ontwikkelingen. "In plaats van verontrust protesteren, zouden leraren gebruik kunnen maken van de nieuwe media." Hij ziet nieuwe lesmethodes wel voor zich: "Laat kinderen een tekst inkorten tot een twitterbericht zonder een woord weg te laten."

Door: Merel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl