Argentinië ontruimt 'schuldenschip'

tijd van publicatie Aangepast

Argentinië haalt ruim 300 bemanningsleden van een opleidingsschip van de marine dat op last van een Ghanese rechter al drie weken in de haven van Tema ligt

Volgens president Kirchner is de gezondheid van de bemanning in gevaar.

Failliet

De rechter liet het zeilschip aan de ketting leggen vanwege een beslaglegging van Amerikaanse investeerders. Toen Argentinië in 2002 failliet ging, leed de investeringsmaatschappij NML Capital fors verlies op Argentijnse staatsobligaties.

Het bedrijf zegt dat het zo'n 300 miljoen dollar tegoed heeft van de Argentijnse overheid. Om de regering onder druk te zetten, legden de Amerikanen beslag op de driemaster voor de Ghanese kust.

Mensenrechten

Volgens Argentinië worden de mensenrechten van de bemanning geschonden. Er is geen elektriciteit meer op het schip en van de rechter mogen geen spullen worden gebracht om dat te verhelpen. Van de 326 mensen op het schip gaat Argentinië er nu 323 evacueren.

De Argentijnse regering stelt dat de beslissing van de Ghanese rechter illegaal is. Op marineschepen zou volgens internationale afspraken geen beslag mogen worden gelegd. Het land wil de kwestie de komende week aan de VN-Veiligheidsraad voorleggen.

STER Reclame