Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer zal niet dwarsliggen als de bevolking van Curaçao onafhankelijkheid wil. Dat blijkt uit de reacties op de uitslag van de verkiezingen op het eiland. De Pueblo Soberano van Helmin Wiels werd de grootste partij. Wiels wil uit het Koninkrijk stappen.

Nederlandse Kamerleden vinden het prima als Wiels een referendum uitschrijft over onafhankelijkheid. Als de bevolking dan ja zegt, zal het Nederlandse parlement Curaçao geen strobreed in de weg leggen. "Vandaag gevraagd, is gisteren gegeven", zegt Madeleine van Toorenburg van het CDA.

Keuze respecteren

André Bosman van de VVD vindt dat onafhankelijkheid een keuze is van Curaçao zelf. Als de Curaçaoënaars dat willen, krijgen ze natuurlijk alle steun, zeker van de VVD, zegt Bosman.

Martijn van Dam van de PvdA verwacht dat een nieuw kabinet op Curaçao snel met een voorstel voor onafhankelijkheid komt. Ook hij zal die keuze respecteren, maar denkt dat het voor Curaçao moeilijk wordt om op eigen benen te staan.

De PVV vindt het beter voor de Nederlandse belastingbetaler als Curaçao uit het Koninkrijk stapt. De partij zal komende week aan het kabinet vragen hoe dat zo snel mogelijk kan gebeuren. Ook de SP is voor onafhankelijkheid van Curaçao.

STER reclame