Dertigers hebben het moeilijk

time icon Aangepast

"Dertigers zouden hun krachten moeten bundelen." Een oproep van directeur Schnabel van het Sociaal Cultureel Planbureau. Volgens Schnabel zouden de dertigers zich beter moeten organiseren: in een vakbond of door een politieke partij te beginnen. Volgens het planbureau zijn het niet de ouderen, maar de jonge dertigers en eenoudergezinnen die extra vatbaar zijn voor de slechte economie.

Spitsuur

"Het zijn de mensen die in het spitsuur van hun leven zitten. Vaak grote verantwoordelijkheden hebben en vaak ook grote hypotheekschulden zijn aangegaan", zegt Schnabel. "Heel veel hebben geen vaste baan en hebben daar ook geen uitzicht op. Het maakt hen kwetsbaar."

Vooral bij eenoudergezinnen komt armoede voor. "Moeders zonder partner, die kinderen zelf moeten opvoeden. Dat is de groep die er financieel het zwakst uitziet", zegt de directeur. Ook de gezinnen met jonge kinderen moeten oppassen. "Als je dan je baan verliest, dan zit je vaak na een jaar al op bijstandsniveau."

30-pluspartij

Directeur Schnabel vindt dat de jongeren hun stem moeten laten horen. Hij wijst op de 50-plussers die zich met twee zetels de Tweede Kamer in hebben gewerkt. "Als je je niet organiseert, verlies je het als jongere in de maatschappij waar de macht van het getal telt. Er is in dit land meer behoefte aan een 30-pluspartij, dan aan een 50-pluspartij", vindt Schnabel.

Door: Merel