NOS NieuwsAangepast

'Uitslag Curaçao niet verrassend'

De partij die wil dat Curaçao onafhankelijk wordt, Pueblo Soberano, heeft de verkiezingen op het eiland gewonnen. Oud-premier Schotte werd met zijn partij MFK tweede. Volgens correspondent Dick Drayer is de uitslag niet heel erg verrassend.

"Dat Pueblo Soberano hoge ogen zou gooien en het goed zou doen in deze verkiezingen, dat stond van te voren vast. Wiels voert al jaren een permanente campagne en dat betaalt zich nu duidelijk terug."

Wel is het opmerkelijk dat Pueblo Soberano nu echt de grootste partij is geworden. "Daarmee kan de partij de toon zetten binnen een herstart van de oude coalitie met de MFK. Al kan Schotte het premierschap nu wel op z'n buik schrijven", zegt Drayer.

Haat en nijd

De MFK, Pueblo Soberano en MAN, de partijen van de oude coalitie, kregen samen ongeveer 54 procent van de stemmen. De drie partijen zullen bij gebrek aan andere opties, waarschijnlijk samen doorgaan onder leiding van Pueblo Soberano.

De sfeer tussen Pueblo Soberano en MFK is er een van haat en nijd. "Wiels zei dat hij wel verder wil regeren met Schotte, maar onder zijn voorwaarden. Het is algemeen bekend dat Pueblo Soberano een hekel heeft aan de streken van Schotte dus of hij er straks echt bij betrokken wordt, is nog maar de vraag."

'Bewustzijn blijft groeien'

Pueblo Soberano van Helmin Wiels wil dat Curaçao onafhankelijk wordt. De partij vindt dat de bevolking van het eiland zich daarover in een referendum moet uitspreken. Wel zegt Wiels dat hij daarmee wil wachten tot de tijd rijp is.

"Deze uitslag betekent dat onze partij blijft groeien en dat het bewustzijn van mijn volk blijft groeien. Het bewustzijn richting onafhankelijkheid en zelfstandigheid wordt steeds groter."

Volgens Wiels zal Nederland zijn volk en de keuze van zijn volk moeten respecteren. "Wij kunnen voorlopig op een harmonieuze manier in het koninkrijk bestaan tot het moment dat wij van elkaar scheiden. Mits Nederland mijn volk, mijn cultuur en de keuze van mijn volk blijft respecteren."

Uitgespeeld

De vroegere regeringspartij PAR heeft het grootste verlies geleden deze verkiezingen. De partij ging van 8 naar 4 zetels. Bij de vorige verkiezingen werd de partij de grootste maar belandde toch in de oppositie. De PAR eindigt nu als derde.

"De rol van de PAR is uitgespeeld. Dat vinden ze zelf ook", zegt Drayer. Nu Pueblo Soberano de grootste partij is geworden, houdt de PAR zijn hart vast. "Ik geloof niet dat onafhankelijkheid goed is voor dit eiland. Van eerdere verkiezingen weten we dat bijvoorbeeld investeerders afhaken als partijen die naar onafhankelijkheid streven veel stemmen krijgen", aldus leider Emily de Jongh-Elhage.

Curaçao is nu een land binnen het Koninkrijk Nederland. Nederland heeft nog steeds vinger in de pap, onder andere op het gebied van justitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl