Pueblo Soberano heeft de verkiezing op Curaçao gewonnen. Oud-premier Schotte is er dus nu niet in geslaagd opnieuw de grootste te worden. Zijn partij, de MFK werd tweede.

Pueblo Soberano van Helmin Wiels streeft naar onafhankelijkheid van Curaçao. De bevolking moet zich daarover in een referendum uitspreken, vindt de partij.

Wel zegt Wiels te willen wachten tot de tijd rijp is. "Deze uitslag betekent dat onze partij blijft groeien en dat het bewustzijn van mijn volk blijft groeien. Het bewustzijn richting onafhankelijkheid en zelfstandigheid wordt steeds groter."

Volgens correspondent Dick Drayer is iedereen benieuwd hoe Wiels de verhoudingen met Nederland gaat aanpakken. "Wiels staat erom bekend dat hij geen blad voor de mond neemt. Ook weten we dat Nederland moeite heeft met deze politicus. Deze kwestie gaat echt wat teweeg brengen de komende maanden."

Coalitie

De drie partijen van de oude coalitie van Schotte (MFK, Pueblo Soberano en MAN) kregen ongeveer 54 procent van de stemmen. Daarmee winnen ze een zetel ten opzichte van de vorige verkiezingen.

De drie partijen zullen hun samenwerking waarschijnlijk voortzetten onder leiding van Pueblo Soberano, omdat er geen alternatieve coalities voorhanden zijn. De sfeer tussen Pueblo Soberano en MFK is er een van haat en nijd.

Grote verliezer

De verkiezingen op Curaçao waren nodig doordat twee parlementsleden uit de coalitie van Schotte overliepen naar de oppositie. Grote verliezer is de vroegere regeringspartij PAR, die bij de vorige verkiezingen de grootste werd maar toch in de oppositie belandde. De PAR eindigt nu als derde. De vierde plaats is voor de nieuwe partij PAIS.

STER reclame