Ooit een reisbureau binnengelopen waar je een hand kreeg van een medewerker? Bij Arke moet dat. Sterker nog, als je als medewerker geen hand geeft, vlieg je er mogelijk uit. Zo waarschuwt TUI, de overkoepelende organisatie, het personeel van Arke.

Volgens een woordvoerster van TUI gaat het niet alleen om een hand geven, maar om een hele "set van fatsoensnormen" waarmee je de klant verwelkomt. Zoals een stoel aanbieden, een kopje koffie geven en een hand schudden. Vergeet je als medewerker één van die drie, dan kun je een waarschuwing verwachten.

Insteek

Maar wordt je dan direct op staande voet ontslagen? "Heel veel waarschuwingen kunnen leiden tot ontslag, maar dat is niet de insteek." Geen direct ontslag dus, maar volgens Arke kan dat wel degelijk: "Als een medewerker zich consequent en stelselmatig niet aan de regels houdt die wij als bedrijf stellen, ja, dan kan dat tot ontslag leiden", zo licht Simone van de Berg toe.

Volgens de directie krijg je door een hoffelijke benadering meer boekingen en meer omzet. De vakbonden vinden de actie veel te ver gaan. Verslaggever Ivo Duijsings peilde bij klanten wat zij van de maatregel vinden. De een vond het terecht, de ander wat minder: "De mensen die dat bedacht hebben, moeten zelf een waarschuwing krijgen", zo reageerde een klant. De rest van de reportage hoor je hiernaast.

STER reclame