NOS NieuwsAangepast

Geen Franse nieuwssites meer op Google?

Als het aan Google ligt, kunnen we straks niet meer via de zoekmachine op Franse nieuwswebsites komen. Google is boos over een mogelijke nieuwe wet die oproept om zoekmachines te laten betalen als ze Franse websites willen doorverwijzen. Volgens het Franse persbureau AFP uit Google zijn verontwaardiging in een brief die naar verschillende Franse ministeries is verstuurd.

"We kunnen dit niet accepteren", schrijft Google. Het bedrijf vindt het wetsvoorstel bedreigend en dreigt op zijn beurt niet langer Franse nieuwswebsites op te nemen in de zoeklijst. Volgens de grote zoekmachine betekent de wet een enorm verlies voor Franse nieuwssites. Want, zegt Google, maandelijks komen zo'n 4 miljard lezers op de websites via ons.

Het wetsvoorstel komt van een aantal grote Franse krantenuitgevers. Zij houden hun handje op: Google en andere zoekmachines zouden reclame-inkomsten die ze krijgen op zoekresultaten voor nieuws met hen moeten delen. Een noodkreet volgens het AFP, omdat wereldwijd de advertentie-inkomsten van de gedrukte media dalen.

Duitsland

De Duitsers waren de Fransen voor: in Duitsland werd in augustus al een voorstel gedaan om zoekmachines te laten betalen voor het gebruik van stukjes tekst van internet. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd.

Door: Merel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl