NOS NieuwsAangepast

Passagiersvliegtuigen redden zeiler

Door correspondent Robert Portier

Passagiers van twee commerciële vluchten hebben meegeholpen om een Australische zeezeiler te redden. Met verrekijkers speurden ze de oceaan af op zoek naar zijn schip.

De 44-jarige Glenn Ey kwam ruim een week geleden tijdens een storm in de problemen toen zijn mast brak. Toen de solozeiler dinsdag ook nog eens alle diesel voor de motor had verbruikt, zette hij zijn alarm aan.

Verrekijkers

Het jacht dreef op ongeveer 450 kilometer van de kust, te ver voor de reddingshelikopter. Omdat er ook geen schepen in de buurt waren, werd de hulp ingeroepen van twee commerciële vluchten die in de buurt waren.

Air Canada piloot Andrew Robertson daalde van 10 kilometer naar 4000 voet, ruim een kilometer boven het water. Passagiers met verrekijkers in hun handbagage werd gevraagd uit te kijken naar het jacht. "Ik wist niet of we op zoek waren naar een wrak of naar een drijvend schip", vertelt hij over de eerste reddingsactie in zijn carrière.

Paniek

"Mijn hart ging wel wat sneller slaan. Je maakt je toch een beetje zorgen als er op een vlucht iets ongewoons gebeurt", vertelde passagier Jill Barber. Uiteindelijk ontdekte een bemanningslid het schip, met daarop de zeiler.

Glenn Ey dreef al 16 uur rond voor hij werd ontdekt. "Ik raakte wel in paniek toen ik ontdekte hoe ver ik was afgedreven", zei hij later tegen de Australische media.

Toen de Australische kustwacht op weg was om Ey op te pikken, vervolgden de passagierstoestellen weer hun route.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl