NOS NieuwsAangepast

Grexit en retweet in Van Dale

Retweeten, grexit en bikkeltraining: drie nieuwe woorden die het volgens Van Dale waard zijn om te worden opgenomen in het woordenboek. De nieuwe editie van de Dikke van Dale telt in totaal bijna 1750 nieuwe woorden.

De economische crisis leverde dit jaar de meeste nieuwe woorden op. Woorden als geldverruiming, beleidsrente en rommelstatus zijn inmiddels gangbaar genoeg om een plaatsje in het woordenboek te krijgen.

Een andere belangrijke leverancier van nieuwe woorden is de digitalisering. Webgebaseerd, smartphone, wordfeud en flarf zijn dit jaar aan de Van Dale toegevoegd.

Breinboek

Er zijn ook 'toevallige' nieuwe woorden. Door het verschijnen van veel boeken over de werking van de hersenen is bijvoorbeeld het woord breinboek geïntroduceerd.

Ieder jaar komen er zo'n 1500 tot 2000 nieuwe woorden bij. Dat zijn niet altijd allemaal splinternieuwe woorden, zegt Van Dale. Woorden worden pas opgenomen als ze geregeld worden gebruikt, zodat de waan van de dag wordt vermeden.

Er verdwijnen ook woorden, zo'n 250 à 500 per jaar. Dat zijn bijvoorbeeld woorden die te maken hebben met technologieën of vakgebieden die niet meer gangbaar zijn, zoals de klompenmakerij of de veenderij. Woorden verdwijnen pas als ze echt helemaal niet meer gebruikt worden, zegt Van Dale, en daardoor wordt de Dikke van Dale ieder jaar dikker.

Een selectie van nieuwe woorden:

bangalijst: ranglijst van meisjes die er een losse seksuele moraal op na zouden houdenbig bazooka: drastische financiële of economische maatregel ter bestrijding van een crisis e.d.citroenloopbaan (Belgisch Nederlands): loopbaan met weinig kans op werk in het begin, hoge werkdruk in de actieve jaren en weinig kans op werk vanaf middelbare leeftijd, waarbij de werknemer als een citroen uitgeknepen wordt tussen het 30ste en 45ste levensjaarcasual gaming: computerspelletjes doen om de tijd te dodenflarf: gedicht dat een collage is van door een zoekmachine getoonde resultaten van een zoekopdracht op internetgraaibonus: extreem hoge bonusgrexit: Grieks vertrek uit de eurozonepoenpakker (Belgisch Nederlands): 1. grootverdiener 2. iemand die alleen maar voor het geld werktretweeten: een twitterbericht aan de eigen volgers doorsturenstilettokater: pijn of onaangenaam gevoel in de voeten dat men heeft door het dragen van stilettohakkenstraatbijbel: bijbel in eenvoudige (straat)taal, die voor weinig of niets onder straatbewoners wordt verspreidtoeristenval: toeristische bestemming zonder werkelijke cultuurhistorische, geografische of geologische betekenis, die speciaal gecreëerd is om toeristen te lokken met als doel hen er zo veel mogelijk geld te laten uitgevenvlaggenschipwinkel: exclusieve winkel waarin een producent van luxegoederen zijn waren direct aan de consument verkooptvoedselwoestijn: gebied, met name stad of stadswijk, zonder volwaardig voedselaanbodwordfeuden: het spel wordfeud spelen (een internetvariant van scrabble)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl