De dieven die gisteren de schilderijen uit de Kunsthal hebben gestolen zijn waarschijnlijk geen professionele kunstdieven. Het zijn criminelen die ook auto's stelen en in de drugshandel zitten. Dat zegt Robert Wittman, die twintig jaar bij de FBI heeft gewerkt.

"Ik heb in mijn hele carrière nog nooit met professionele kunstdieven te maken gehad en ik heb toch in twintig landen gewerkt en zo'n 300 miljoen dollar aan gestolen kunst teruggevonden."

Kunstdieven hebben het volgens Wittman tegenwoordig veel moeilijker dan tien à twintig jaar geleden, omdat door internet binnen een paar minuten iedereen in de wereld weet dat de werken gestolen zijn.

"Vroeger kon je bijvoorbeeld in Nederland een schilderij stelen en het snel verschepen naar Duitsland en daar verkopen." Nu blijven de schilderijen lang in het criminele circuit rondgaan.

90 procent

De kans dat de gestolen schilderijen uit de Kunsthal terugkomen is volgens Wittman zo'n negentig procent. "Alleen als de schilderijen worden vernietigd, zien we ze nooit meer terug." De gestolen schilderijen zijn werken van onder anderen Monet, Picasso, Freud, Matisse, Gauguin en Meijer de Haan.

Hoe lang het duurt voordat de schilderijen weer in een museum te zien zijn, is Wittman minder stellig. Het kan een paar jaar duren, maar ook veel langer, zegt hij.

STER reclame