1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Advies: lagere belastingtarieven

De huidige vier tarieven in de inkomstenbelasting moeten worden vervangen door twee, overwegend lagere tarieven van 37 en 49 procent. Dat staat in het advies van de commissie-Van Dijkhuizen voor een nieuw belastingstelsel.

De nieuwe eerste belastingschijf van 37 procent moet gaan gelden tot een inkomen van ruim 60.000 euro. Daardoor vallen 12 miljoen belastingbetalers in het laagste tarief, in plaats van 6 miljoen nu.

Nu wordt over de eerste belastingschijf tot 19.000 euro 33 procent belasting geheven. Over de tweede en derde belastingschijf, tot zo'n 56.000 euro, is het tarief 42 procent.

Formatie

Om de veranderingen te bekostigen wordt onder meer de hypotheekrenteaftrek beperkt en moeten ouderen met een aanvullend pensioen meer belasting gaan betalen. Ook moet de BTW omhoog van 21 naar 23 procent. Als voor de verdere BTW-verhoging geen politiek draagvlak is, dan zullen de nieuwe belastingtarieven iets hoger moeten zijn dan 37 en 49 procent om dat te compenseren.

De voorzitter van de commissie, bankier Kees van Dijkhuizen, hoopt dat de voorstellen nog een rol zullen spelen in de formatie van het nieuwe kabinet. De commissie werd begin dit jaar ingesteld door VVD-secretaris Weekers van Financiën, op verzoek van de Tweede Kamer.

Koopkracht

Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau heeft de voorgestelde hervorming weinig effect op de koopkracht. Het nieuwe systeem zou op de langere termijn ruim 140.000 banen opleveren omdat het meer zal lonen om te gaan werken.

Van Dijkhuizen is het niet eens met het huidige kabinet, dat verplicht aflossen van een hypotheekschuld verplicht wil stellen. Hij stelt voor de renteaftrek gedurende de looptijd van dertig jaar geleidelijk af te bouwen. Iedereen mag dat alleen nog maar doen tegen 37 procent. Bestaande en nieuwe gevallen worden daarbij gelijk behandeld.

Gepensioneerden

De commissie vindt het gerechtvaardigd om gepensioneerden met een hoger inkomen zwaarder aan te slaan omdat de huidige groep tussen de 65 en 70 jaar inmiddels welvarender is dan de gemiddelde Nederlander onder de 50.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl