NOS NieuwsAangepast

Eeuwenoud wrak blijkt kogge

Archeologen zijn er zeker van dat ze een kogge hebben gevonden in de Beneden-IJssel bij Kampen. Op nieuwe sonar-beelden zouden de kenmerken van de kogge duidelijk te zien zijn. Dit type schepen werd vooral in de veertiende eeuw gebruikt voor de handel naar de Oostzee.

De vondst is bijzonder omdat er maar weinig koggen intact worden teruggevonden. Het schip is door de onderzoekers de IJsselkogge gedoopt. Het scheepswrak is 20 bij 8 meter groot.

Goede staat

Het is ontdekt bij de voorbereidingen voor de verdieping van de vaargeul, begin 2011. Uit de eerste sonarbeelden bleek dat er delen van een schip in de bodem vastzaten. Volgens Rijkswaterstaat verkeert het schip in uitzonderlijk goede staat.

De duikers gaan de komende twee weken proefsleuven maken, monsters nemen en filmen. Ook hopen ze nieuwe vondsten te doen, die meer inzicht kunnen geven in het verhaal achter het wrak.

Aan het eind van de maand wordt besloten of het wrak naar boven wordt gehaald en of het wellicht een plekje in een museum krijgt.

Replica

In Nederland zijn, onder meer bij het droogleggen van de Flevopolders, al eerder enkele wrakken van koggen gevonden. Een daarvan is gerestaureerd met middeleeuws hout en vaart sinds 1998 onder de naam Kamper Hanze Kogge.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl