NOS NieuwsAangepast

Opstelten: hackrecht voor politie

Minister Opstelten wil opsporingsdiensten meer bevoegdheden geven in de strijd tegen cybercrime. Hij wil politie en justitie de mogelijkheid geven in computers in te breken. Dat blijkt uit een conceptbrief van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer.

Opstelten schrijft dat computers steeds belangrijker worden en dat het aantal cybermisdaden toeneemt. De situatie is dat de "kennis, capaciteit en ervaring binnen de strafrechtketen hiermee geen gelijke pas houdt".

Cloud

Verder signaleert de minister dat het steeds lastiger wordt om te achterhalen waar digitale gegevens zijn opgeslagen. Vroeger was dat op een vaste computer of op een externe harde schijf. Tegenwoordig wordt steeds meer gebruik gemaakt van mobiele telefoons en tablets, en worden gegevens via 'cloud computing' bewaard.

Opstelten stelt dat de opsporing daar nog niet op is toegesneden. Hij wil politie en justitie het recht geven computers te hacken, onder meer om software te installeren waarmee het versleutelen van gegevens ongedaan kan worden gemaakt.

Botnets

Ook wil hij dat op afstand kan worden ingebroken in computers om informatie te wissen, of ontoegankelijk te maken. Bij een onderzoek naar kinderporno is dat al eens gedaan.

Volgens Opstelten zou het ook goed kunnen werken bij de aanpak van botnets. Dat zijn netwerken waarbij met besmette computers van nietsvermoedende gebruikers op afstand cyberaanvallen kunnen worden uitgevoerd.

De conceptbrief is nog niet aan de Tweede Kamer gestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl