NS Publieksprijs voor Tonio

Aangepast

De NS Publieksprijs is toegekend aan A.F.Th. van der Heijden voor zijn boek 'Tonio'. Ruim 70.000 mensen brachten hun stem uit, een record in de geschiedenis van de prijs. 'Tonio' kreeg bijna 40 procent van de stemmen.

In 'Tonio' verwerkt de schrijver de dood van zijn zoon. 's Ochtends krijgen zijn vrouw en hij te horen dat hun zoon is aangereden. Diezelfde dag overlijdt hij, kort voor zijn 22ste verjaardag.

Vrouw

De prijs werd in ontvangst genomen door Van der Heijdens vrouw Mirjam Rotenstreich. De prijs bestaat uit een bedrag van 7500 euro, een beeldje van kunstenaar Jeroen Henneman een 1e-klasabonnement van de NS.

Van der Heijden kreeg eerder dit jaar al de Libris Literatuurprijs voor 'Tonio'.

Teruggetrokken

De andere genomineerde boeken voor de NS Publieksprijs waren 'En dan nog iets' van Paulien Cornelisse, de 'Lance-factor' van Mart Smeets, 'Tegenlicht' van Esther Verhoef, 'Noorderlicht' van Suzanne Vermeer en 'In mijn dromen' van Simone van der Vlugt.

Enkele uren voor de uitreiking trok Mart Smeets zijn boek terug. De NS gaf geen reden. Vorige week ontstond veel ophef rond het dopingverleden van Lance Armstrong, over wie Smeets' boek gaat.

STER Reclame