NOS NieuwsAangepast

Wie gun je een enkele reis naar Mars?

Het kost je 7 maanden van je leven om er te komen, maar dan ben je wel een van de uitverkorenen die op Mars wonen. In 2023 moet het volgens de Nederlandse ondernemer Bas Lansdorp werkelijkheid worden: een kolonie op de planeet Mars. Een plan met een een flink prijskaartje. Om dat te betalen, maken ze een realityserie van Mars One, zoals het project heet. En volgens de ondernemer gaat die serie kijkrecords breken.

"Het project gaat een nieuwe generatie helden introduceren. De eerste ontdekkingsreizigers naar Mars zullen de geschiedenisboeken in gaan", zegt Lansdorp. Wereldwijd kan het publiek meekijken naar de selectie van de bemanning, de uitgebreide training en voorbereiding en het uiteindelijke leven op Mars.

Enkele reis

De valkuil: het is een enkele reis. Want, zegt de organisatie, "de deelnemers terugsturen is technisch nog niet haalbaar." Geen tijdelijk onderkomen dus, maar een keuze voor de rest van je leven. Maar dat lijkt de 1000 avonturiers die zich al willen aanmelden geen punt. Volgend jaar worden veertig gelukkige astronauten gekozen die naar de Rode Planeet verhuizen. Over tien jaar beginnen de eerste vier deelnemers hun reis naar Mars; daarna volgen elke twee jaar vier anderen.

In de spotlights

Wie er naar Mars toe mag, wordt dus bepaald in een nieuwe realityserie. De plannen daarvoor worden steeds concreter, hoorde verslaggever Ivo Duijsings. Dat gesprekje hoor je hiernaast.

Eenmaal daar worden de astronauten ook 24 uur per dag gevolgd. De show heeft vooral een wetenschappelijk doel en zal het publiek een kijkje geven in de keuken van planeet Mars. "Een heleboel dingen die robots niet kunnen doen, gaan zij doen", zegt Suzanne Flinkenflögel van Mars One. Hier zie je hoe je je kan aanmelden.

Lansdorp noemt Mars "geschikt voor langdurige menselijke bewoning". Volgens de ondernemer is er water om te drinken, om planten te laten groeien en om zuurstof van te maken. Ook lijkt het dag/nachtritme veel op dat van Aarde en zijn er nuttige grondstoffen als stikstof. De vier astronauten die al eersten aankomen, worden opgevangen in een bewoonbare basis. Een basis die ze de rest van hun leven hun thuis zullen noemen.

Door: Merel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl