Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) verzet zich niet langer tegen het afschaffen van de happy hours. Wel moet dan de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol 16 jaar blijven. Dat blijkt uit een brief van KHN-directeur Lodewijk van der Grinten aan de informateurs Bos en Kamp.

PvdA, CDA, ChristenUnie en SGP hebben in juli een wetsvoorstel ingediend om de minimumleeftijd voor de verkoop van bier en wijn te verhogen van 16 naar 18 jaar. Dat is "symboolpolitiek", zegt directeur Van der Grinten. Er moet volgens hem een bredere aanpak komen voor alcoholmatiging. Daar hoort bij dat er niet meer gestunt moet worden met alcoholprijzen.

"Voor ons is het bespreekpaar om happy hours af te schaffen", aldus Van der Grinten. "Net zoals het bespreekbaar moet zijn dat supermarkten en slijterijen niet meer stunten met alcoholprijzen."

Supermarkten

Horeca, supermarkten en slijterijen moeten samenwerken om de alcoholproblematiek aan te pakken, vindt Van der Grinten. Supermarkten zouden alcohol in afgesloten ruimtes moeten verkopen; alcohol in de gewone schappen op de supermarkt is volgens hem het verkeerde signaal. Bovendien hebben supermarkten volgens KHN moeite met het handhaven van de regels van alcoholverkoop.

Om problemen rond alcohol te bestrijden heeft alleen de verkoopleeftijd aanpakken geen zin, zegt Van der Grinten. "Je zult zien, je krijgt dan nog meer thuisdrinken, illegale circuits en keten en hokken waarin gedronken wordt. We zeggen het niet alleen maar om goedkoop van het probleem af te zijn, of om de horeca te bevoordelen. We willen onze verantwoordelijkheid nemen, maar dan zo dat het ook effect heeft."

'Wassen neus'

Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie noemt het voorstel van KHN een loos gebaar. Hij nam het initiatief voor een wet om de leeftijdsgrens te verhogen naar 18 jaar. Daarvan afzien in ruil voor het verdwijnen van happy hours noemt Voordewind "een wassen neus", omdat de kortingsuurtjes in de nieuwe wet al worden aangepakt.

STER reclame