NOS NieuwsAangepast

'Weinig capaciteit aanpak bendes'

Politie en justitie hebben niet genoeg capaciteit om op te treden tegen criminele organisaties. Dat is de conclusie van een rapport dat in handen is van RTL Nieuws.

In het rapport, dat afkomstig is van het Openbaar Ministerie en de politie, staat dat "een (te) klein deel" van alle criminele organisaties die de opsporingsdiensten in beeld hebben, kan worden aangepakt. Ook zou de slagkracht van de politie en het OM vorig jaar verder onder druk zijn komen te staan.

Haagse druk

Beide organisaties zeggen geregeld lopende onderzoeken te moeten staken om capaciteit vrij te maken voor nieuw onderzoek. Politie en justitie noemen als voorbeeld de Amsterdamse zedenzaak als een onderzoek dat voorrang kreeg boven andere, lopende onderzoeken. Maar ook zouden op aandringen van Den Haag regelmatig onderzoeken op een laag pitje worden gezet.

OM-topman Bolhaar zegt in RTL Nieuws dat er nu eenmaal zaken zijn die jaren van onderzoek vergen. "Dat geeft soms een spanning", aldus Bolhaar.

'Goed op koers'

In een reactie op de RTL-uitzending laat het OM weten dat politie en justitie op koers liggen bij de aanpak van de georganiseerde misdaad. Onder meer door samenwerking met de FIOD en gemeenten worden er "goede resultaten" geboekt, aldus het OM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl