NOS NieuwsAangepast

OM: drankrijder meteen gestraft

Automobilisten die worden betrapt als ze te veel alcohol hebben gedronken, krijgen vanaf volgend jaar op het politiebureau meteen hun straf. Volgens de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie kan aan de hand van het promillage meteen de hoogte worden vastgesteld.

Beginnende bestuurders die meer dan 0,8 promille in hun bloed hebben, kunnen zelfs meteen hun rijbewijs inleveren. Hetzelfde geldt voor ervaren automobilisten die 1,3 promille hebben. Volgens de CVOM zijn dat geen ingewikkelde zaken, dus kunnen ze direct op het politiebureau worden afgehandeld. Dat scheelt veel tijd, zegt het CVOM.

Dezelfde straf

Er is volgens de OM-organisatie nog een ander voordeel: iedereen krijgt dezelfde straf opgelegd. Bovendien willen verkeersovertreders zo snel mogelijk weten welke straf ze krijgen, zodat ze hun misstap zo snel mogelijk achter zich kunnen laten.

De rechter komt er alleen nog aan te pas als de overtreding zo ernstig is dat iemand een half jaar of langer zijn rijbewijs kwijtraakt. Het komt ook tot een zaak als bestuurders het niet eens zijn met de opgelegde straf.

Volgens het OM wordt het lik-op-stukbeleid al uitgevoerd in een pilot. Nu is besloten om het beleid vanaf volgend jaar landelijk in te voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl