NOS NieuwsAangepast

Spies: SGP-vrouwen in 2013 op lijst

De SGP moet het in de eerste helft van volgend jaar mogelijk maken dat vrouwen op de kieslijst staan. Minister Spies verwacht dat dan "alle belemmeringen zijn weggenomen om vrouwen op de kandidatenlijst van uw partij te kunnen plaatsen".

De kwestie van het SGP-vrouwenstandpunt speelt al jaren. Vrouwen mogen wel lid zijn, maar zijn niet verkiesbaar. Het hoogste gerechtsorgaan, de Hoge Raad, bepaalde in 2011 dat vrouwen het passief kiesrecht niet mag worden ontzegd. Vervolgens stapte de SGP naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, dat in juli tot hetzelfde oordeel kwam.

Duidelijkheid

Het SGP-bestuur buigt zich met juridische adviseurs over de uitspraak van het Europese Hof en wil uiterlijk in de eerste helft van volgend jaar duidelijkheid geven. Minister Spies geeft de partij nog een paar maanden de tijd. "Het is zeer te waarderen dat de SGP zelf in beweging komt. Ik heb op basis van gesprekken met het hoofdbestuur van de partij nu veel vertrouwen in het traject dat de partij zelf inzet."

In de tussentijd zal de minister de partij niet dwingen om de uitspraak van de Hoge Raad uit te voeren, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl