Hypotheek vaker te laat betaald

Aangepast

Steeds meer huiseigenaren lopen achter met het betalen van hun hypotheek. Dat blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR). Ruim 72.000 huizenbezitters hebben een betalingsachterstand. Dat zijn er bijna 10.000 meer dan begin dit jaar.

Het aantal wanbetalers op hypotheken loopt daarmee sneller op dan verwacht. "We hadden eerst de verwachting dat we eind dit jaar op 73.500 zouden zitten. Maar dat hebben we bijgesteld naar 76.000 wanbetalers", aldus een woordvoerder.

Belangrijk signaal

Volgens directeur Peter van den Bosch van het BKR is het aantal huiseigenaren met betalingsproblemen procentueel gezien beperkt, maar is het wel een belangrijk signaal. "Een hypotheek niet betalen, is een van de laatste dingen die je doet. Daar is waarschijnlijk al veel andere ellende aan vooraf gegaan", aldus Van den Bosch.

Volgens Van den Bosch is het een probleem dat het BKR maar beperkt zicht heeft op betalingsachterstanden in het algemeen. Achterstanden bij de belastingdienst, nutsbedrijven, woningcorporaties en ziektekostenverzekeraars worden niet geregistreerd.

Daardoor weten banken niet bij het afsluiten van een hypotheek of mensen al veel andere schulden hebben. Het BKR werkt aan een systeem waarbij dit soort schulden ook wordt geregistreerd.

STER Reclame