Film over Curaçaose slavenleider

Aangepast op

Door correspondent Dick Drayer in Willemstad

Het verhaal van slavenleider Tula kende hij nog niet, maar Curaçao is hem niet onbekend. Danny Glover (66) is honkballiefhebber en fan van de bekendste Curaçaoënaar in de Verenigde Staten, Andruw Jones. De Amerikaanse acteur is de komende twee weken op het eiland om opnames te maken voor de speelfilm 'Tula, the Revolt'.

Glover, bekend van Hollywoodfilms als 'Lethal Weapon' en 'The Color Purple' is de grootste naam die meespeelt in de film. De Nederlands/Curaçaose producer Dolph van Stapele vindt het een hele eer om met hem te mogen werken. "Tula, the Revolt moet volgend jaar niet alleen in Nederland en Engeland gedistribueerd worden maar ook in de Verenigde Staten. Met Danny in de cast wordt dat een stuk makkelijker", zegt Van Stapele.

Slavenopstand

Tula is op Curaçao een legendarische figuur. Hij leidde in 1795 een opstand van slaven, die protesteerden tegen de slechte leef- en werkomstandigheden op de plantages. Na een paar weken werd Tula opgepakt en door de Nederlandse machthebbers geëxecuteerd.

Glover werd meteen gegrepen door het script. Bovendien had hij een vurige wens om in de nadagen van zijn carrière nog iets van de wereld te zien. Nog belangrijker is zijn verbondenheid met het thema slavernij en de strijd voor vrijheid. "De moeder van mijn grootvader is geboren in 1852, als slaaf. Zij heeft mij in haar armen gehouden, toen ik anderhalf jaar oud was. Zo dichtbij is het dus nog", zegt Glover.

Internationale cast

Producer en cinematograaf Van Stapele kan het eigenlijk niet geloven. Vier jaar nadat hij met mede-producer Jeroen Leinders de eerste ideetjes voor de film besprak, staat er nu een aansprekende internationale cast in Curaçao. Naast Danny Glover spelen ook Jeroen Krabbé, Derek de Lint en Henriëtte Tol mee.

Ook acteurs en actrices van het eiland werken mee aan Tula. De film gaat in april of mei volgend jaar in première. In 2013 is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft.